Ένα δικό μας παιδί, ένα παιδί της ΕΣΚΑΝΑ, βρίσκεται τα τελευταία 3 χρονιά στην Κύπρο, βοηθός προπονητής στην πρωταθλήτρια ΚΥΠΡΟΥ Πετρολίνα ΑΕΚ.

Είχα την τιμή και την ευχαρίστηση να είμαι συμπαίκτης με τον Δημήτρη και μέσα από την ομάδα που μας ένωνε να γίνουμε και  πάρα πολύ καλοί φίλοι. Όπως καταλαβαίνετε η χαρά μου που θα πάρω συνέντευξη από έναν φίλο-συμπαίχτη και πλέον προπονητή, ο οποίος βρίσκεται και στα σαλόνια της Ευρώπης (FIBA Champions League – Eurocup) είναι μεγάλη.

Δημήτρη θα θέλαμε σαν SportMax και εγώ προσωπικά να σε ευχαριστήσουμε που μέσα στο δύσκολο πρόγραμμα της ομάδας σου δέχτηκες να μας μιλήσεις.

1.Θα ήθελα να μας πεις πως κατάφερες να κάνεις το μεγάλο άλμα από τα γήπεδα της ΕΣΚΑΝΑ στα γήπεδα της Α1 Κύπρου και φυσικά στα σαλόνια του FIBA Eurocup;

Καταρχήν να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση και να ευχηθώ τα καλύτερα στη νέα αυτή προσπάθεια που κάνετε με το SportMax υπηρετώντας το άθλημα που όλοι αγαπάμε. Βρίσκομαι στην ΑΕΚ Λαρνακας ως assistant coach για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, συνεργάτης του coach Λίνου Γαβριήλ.

Με την ομάδα ξεκίνησε η συνεργασία μου τον Φλεβάρη του 2015 ύστερα από πρόταση συνεργασίας που είχα από την ομάδα της Λάρνακας και τον coach Γιώργο Κετσελίδη, ο οποίος ανέλαβε την ομάδα την ίδια περίοδο.

Σαν αθλητής ξεκίνησα από τον ΑΣ Πέρα το 1991 και στη συνέχεια στην Ένωση Αμφιάλης, στον ΑΟΝΑ και στους Τράχωνες. Το άλμα όπως το περιγράφεις ήταν φυσική  εξέλιξη των πραγμάτων καθώς όπως γνωρίζεις ασχολούμαι επαγγελματικά με την καλαθόσφαιρα εδώ και 20 χρόνια ξεκινώντας από φοιτητής στα ΤΕΦΑΑ Αθηνών(1997) δουλεύοντας στον Αθλητικό Σύλλογο Πέρα στον οποίο υπήρξα και αθλητής. Από τις σεζόν 2011-12 και για 2,5 χρόνια είχα την ευκαιρία να αναλάβω προπονητής και της ανδρικής ομάδας του ΑΣ Περα σε μια περίοδο δύσκολή για τον σύλλογο όπου είχε βρεθεί να αγωνίζεται ύστερα από πολλά χρόνια στην Β Εσκανα. Κερδίσαμε την άνοδό μας στην Α κατηγορία άμεσα και στην οποία αγωνίζεται έως και σήμερα με στόχο τις εθνικές κατηγορίες. Ήτανε χρήσιμη εμπειρία και για μένα αλλά και για την ομάδα.

Η παρουσία μου στον ΑΣ Πέρα μού έδωσε πολλές εμπειρίες και εφόδια για την συνέχεια και εδώ οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Πρόεδρο αλλά και δάσκαλό μου στο πανεπιστήμιο κ. Μιχάλη Αναστασιάδη. Συνεργάστηκα με αξιόλογους προπονητές από διάφορες θέσεις όπως ο Μανώλης Ζαχαράκης , ο Νίκος Αποστολίδης, ο Νίκος Τσοσκούνογλού, ο Γιώργος Κετσελίδης, ο Κώστας Μίσσας, έμπειρους προπονητές με παρουσία στην Α1 Ελλάδος, στο εξωτερικό αλλά και στα ομοσπονδιακά συγκροτήματα.

Όσον αφορά την παρουσία στα ευρωπαϊκά κύπελλα καταλαβαίνεις ότι είναι φυσικό επακόλουθο να συμμετέχεις, όταν εργάζεσαι στην Πρωταθλήτρια Κύπρου με την Διοίκηση της ομάδας να έχει όραμα και διάθεση για το βήμα παραπάνω στους στόχους που θέτει.

2.Τι δυσκολίες αντιμετώπισες με την μετακόμιση σου στην Κύπρο και πως σε υποδέχτηκαν εκεί;

Όπως γνωρίζεις η σχέση μου με την Κύπρο έχει ξεκινήσει εδώ και 14 χρόνια όταν και γνώρισα την σύζυγό μου Φλώρα που έχει καταγωγή από την Μεγαλόνησο. Παρακολουθούσα το κυπριακό μπάσκετ και πάντα είχα στην άκρη του μυαλού μου την πιθανότητα να κατέβω και να εργαστώ στο νησί της Αφροδίτης. Μην ξεχνάς ότι ο Δάσκαλός και πρόεδρος του ΑΣ Πέρα όπου και εργαζόμουνα όλα αυτά τα χρόνια, κ. Μ. Αναστασιάδης  διατελεί  υπεύθυνος των σχολών προπονητών καλαθόσφαιρας τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο και πάντα ενημερωνόμουνα για την πορεία και ανάπτυξη του αθλήματος από πρώτο χέρι. Δυσκολίες πάντα υπάρχουν όταν μετακομίζεις οικογενειακώς αν και στην περίπτωσή μου η προσαρμογή στην Κύπρο ήταν γρήγορη. Το ότι η Φλώρα ήταν καλαθοσφαιρίστρια στην Κύπρο παλαιότερα με σημαντικές επιτυχίες τόσο με τις ομάδες που αγωνίστηκε όσο και με την Εθνική Ομάδα Νεανίδων της Κύπρου βοήθησε ακόμα περισσότερο γνωρίζοντας  πρόσωπα και καταστάσεις κάνοντας την μετάβαση ευκολότερη. Οι άνθρωποι της ΑΕΚ Λάρνακας με υποδέχθηκαν άψογα και μέχρι σήμερα παρέχουν όλα τα απαραίτητα εφόδια που χρειάζεται ένας προπονητής για να λειτουργήσει επαγγελματικά σε τόσο υψηλό επίπεδο στο οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή η ομάδα.

3.Ξεκίνησες την προπονητική , ως προπονητής στα τμήματα της ομάδας του ΠΕΡΑ και πλέον είσαι βοηθός στην πρωταθλήτρια Κύπρου για 3η σεζόν. Ποιες είναι οι διαφορές από τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα της ΕΣΚΑΝΑ με αυτό τις Κύπρου και φυσικά του FIBA Eurocup;

Στον ΑΣ Πέρα εργάστηκα τα τελευταία 20 χρόνια ως προπονητής από το 1997 όντας φοιτητής του ΤΕΦΑΑ Αθηνών και στη συνέχεια ως πτυχιούχος καθηγητής φυσικής αγωγής με ειδικότητα την καλαθοσφαίριση. Μεγάλο σχολείο για το άθλημα και μεγάλος, ιστορικός  Σύλλογος γενικότερα για τον ελληνικό αθλητισμό. Πέρασα από όλα τα στάδια της προπονητικής , όπως πρέπει ο κάθε προπονητής για να μπορεί να κατέχει το άθλημα της καλαθόσφαιρας παίρνοντας εμπειρία και γνώση μέσα από την παραγωγική διαδικασία όπου είναι και η ουσία του αθλητισμού. Προπονητής ακαδημιών, παιδοεφηβικών τμημάτων, υπεύθυνος  αναπτυξιακών προγραμμάτων, υπεύθυνος καλοκαιρινών των A.C.P Basketball Camp για 13 χρόνια και προπονητής της ανδρικής ομάδας κατά την περίοδο 2011-13 στην Α και Β Εσκανα. Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι το βήμα παραπάνω δεν ήρθε τυχαία αλλά έπειτα από μακρόχρονη διαδικασία και ατελείωτες ώρες προπονητικής δουλειάς.

Το μπάσκετ αν το δεις όπως πρέπει, σε οποιοδήποτε επίπεδο και να παίζεται είναι το ίδιο. Η μεθοδολογία, ο προγραμματισμός  και η οργάνωση της προπονητικής  διαδικασίας αλλά και η προετοιμασία (τακτική και ψυχολογική) της ομάδας παραμένουν βασικά στοιχεία της δουλειάς  του επαγγελματία προπονητή με κοινά χαρακτηριστικά, είτε είναι σε ερασιτεχνικό είτε σε επαγγελματικό  επίπεδο. Εκείνο που δίνει την αίσθηση της διαφορετικής προσέγγισης όταν ασχολείσαι σε ομάδες επαγγελματικού επίπεδου είναι η έμφαση στη λεπτομέρεια με την τακτική ανάλυση τόσο της ομάδας σου όσο και των αντιπάλων μέσα από μία πολύωρη και λεπτομερή διαδικασία scouting που είναι πολύ χρήσιμη για την σωστή προετοιμασία της ομάδας σου.  Η επόμενη διαφορά είναι η πίεση που έχει ένας προπονητής η οποία αυξάνεται απότομα όταν έχεις να κάνεις πρωταθλητισμό και να φέρεις άμεσα αποτελέσματα.   Η δουλειά του προπονητή σε υψηλό επίπεδο είναι τέτοιας φύσης ώστε πρέπει να είσαι διαθέσιμος όλο το εικοσιτετράωρο, με μεγάλες ευθύνες.

Το επίπεδό του κυπριακού μπάσκετ βρίσκεται αρκετά ψηλά και τόσο αγωνιστικά όσο και στην λειτουργία του πρωταθλήματος πλησιάζει την ελληνική Α1.

Όσον αφορά τους ευρωπαϊκούς αγώνες ισχύουν τα ίδια προσθέτοντας την διαφορετική φιλοσοφία στο παιχνίδι που μπορείς να βρεις αντιμετωπίζοντας ομάδες από διαφορετικές σχολές με μικροδιαφορές στον τρόπο παιχνιδιού αλλά και στην ιδιοσυγκρασία των παικτών.

4.Στην Ελλάδα η αγάπη για το μπάσκετ είναι γνωστή σε όλους. Ισχύει το ίδιο και στην Κύπρο;

Η Κύπρος είναι κομμάτι και συνέχεια της Ελλάδας. Οτιδήποτε γίνετε στον Ελλαδικό χώρο έχει αντίκτυπο και στην Κύπρο τόσο στον αθλητισμό όσο και σε άλλα κοινωνικά  θέματα. Σαφώς και υπάρχει ενδιαφέρον και σε αυτό συντελούν και οι ομοσπονδίες με την συνεργασία τους σε πολλά επίπεδα. Υπήρξε μία περίοδος όπου το μπάσκετ στην Κύπρο κέντριζε το ενδιαφέρον περισσότερο από ότι σήμερα, για παράδειγμα την δεκαετία του 90 και στις αρχές του 00. Ο Ελληνοκύπριος όπως και ο Ελλαδίτης θέλουν την επιτυχία και ταυτόχρονα να βλέπουν γηγενείς αθλητές να αγωνίζονται. Γίνεται τώρα τα τελευταία χρόνια μία προσπάθεια και από τις μεγάλες ομάδες του νησιού με την παρουσία τους στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις να αυξηθεί το ενδιαφέρον ξανά, αλλά και από την ομοσπονδία να επαναφέρει τον Ελλληνοκύπριο καλαθοσφαιριστή στο προσκήνιο. Πιστεύω είμαστε σε καλό δρόμο αν και θέλει προσπάθεια από τον κάθε προπονητή που ασχολείται με τις μικρές ηλικίες έως και την ομοσπονδία με μικρές αλλά στοχευόμενες κινήσεις. Είχα πέρσι την ευκαιρία να συμβάλλω και εγώ στην προσπάθεια αυτή δουλεύοντας με το κλιμάκιο της προεθνικής των εφήβων Λάρνακας-Αμμοχώστου και είδα αθλητές με όρεξη και διάθεση να προπονηθούν και να βελτιωθούν. Υπάρχει έδαφος αν αναλογιστεί κανείς ότι οι ακαδημίες των συλλόγων αριθμούν πολλά παιδιά όπως για παράδειγμα η ομάδα μου η ΑΕΚ όπου αθλούνται πέραν των 300 αθλητών σε όλα τα επίπεδα. Έχω και την εφηβική ομάδα στην ΑΕΚ(κερδίσαμε την άνοδό μας την περίοδο 15-16 φθάνοντας στους τελικούς του πρωταθλήματος και του κυπέλλου στην Β Εφήβων) συμμετέχοντας στο πρωτάθλημα της Α κατηγορίας εφήβων και παρατηρώ αρκετό ενδιαφέρον από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για το άθλημα.

5.Ποια είναι η φιλοσοφία της ομάδας και του τεχνικού team της Πετρολίνας ΑΕΚ και ποιοι οι φετινοί σας στόχοι;

Το αγωνιστικό προφίλ που χτίζουμε είναι η ομάδα να διατηρήσει τον  χαρακτήρα νικητή που έχει από τους συνεχόμενους τίτλους , έχοντας ως αγωνιστικά στοιχεία την διαρκή συγκέντρωση και βελτίωση στις βασικές μας αρχές που είναι η επιθετική μας άμυνα και η αξιοποίηση των ατομικών ικανοτήτων των παικτών μας στην επιθετική λειτουργία της ομάδας. Η ομάδα μας αποτελείται από έμπειρους αθλητές Ελληνοκύπριους και ξένους,  με παραστάσεις από μεγάλα πρωταθλήματα και θέλουμε να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο το read & react το διάβασμα δηλαδή του παιχνιδιού ταυτόχρονα με την επιθετική άμυνα που θα δώσει στην ομάδα αγωνιστική ταυτότητα.

Προσπαθήσαμε να κρατήσουμε ως ένα βαθμό, ένα βασικό κορμό παικτών για να μπορεί η ομάδα να έχει συνοχή και να κερδίζει χρόνο στην αφομοίωση της αγωνιστικής φιλοσοφίας. Η άμυνα συνηθίζουμε να λέμε δίνει ψυχολογία και για την επίθεση σαν γενικός κανόνας.

Και την περσινή αλλά και την φετινή περίοδο η ομάδα μας έδινε 2 και κάποιες φορές 3 αγώνες την εβδομάδα σε Κύπρο και Ευρώπη. Με αυτά τα δεδομένα, προσπαθήσαμε με τον coach, ο οποίος έχει την εμπειρία του εξωτερικού όντας Πρωταθλητής  Αφρικής και Τυνησίας  (11-12, 12-13) με την Étoile du Sahel αλλά και γνώστης της Κυπριακής πραγματικότητας, να διατηρήσουμε την αγωνιστική μας απόδοση σε υψηλό επίπεδο, αυξάνοντας το ρόστερ της ομάδας ποσοτικά αλλά και ποιοτικά με στόχο να ανταπεξέλθει η ομάδα στους διπλούς αγώνες εβδομαδιαίως σε Κύπρο και Ευρώπη, μειώνοντας την σωματική και ψυχολογική κούραση.

6.Πόσο έντονο είναι το στοιχείο διαχείρισης στη δουλειά του προπονητή και πες μας εάν είναι το πιο δύσκολο κομμάτι της προπονητικής;

Η διαχείριση των προσώπων και των καταστάσεων είναι σημαντικό κομμάτι για τη δουλειά του προπονητή, πέρα από την τεχνικές γνώσεις, τον τρόπο δουλειάς  αλλά και την εμπειρία. Η ομάδα είναι ζωντανός οργανισμός και ο προπονητής πρέπει να έχει πολλαπλές  ιδιότητες πέραν της προπονητικής του ικανότητας. Το σημαντικό είναι ο προπονητής να μπορεί να αναπτύσσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τους ανθρώπους που είναι δίπλα του. Παίκτες, συνεργάτες, διοίκηση αποτελούν το παζλ μιάς ομάδας που καλείται ο προπονητής να διαχειριστεί με επιτυχία.

Κάθε στοιχείο της προπονητικής έχει τις δυσκολίες του αγωνιστικά όμως θεωρώ ότι η σωστή διαχείριση του αγωνιστικού υλικού σου είναι η βάση ώστε να πετύχουν και τα υπόλοιπα τεχνικοτακτικά στοιχεία σε μια ομάδα.

 

7.Φέτος η Πετρολίνα ΑΕΚ πήρε μέρος στα προκριματικά του FIBA Champions League όπου δυστυχώς δεν καταφέρατε να πάρετε την πρόκριση στους ομίλους. Τι πιστεύεις ότι έφταιξε;

Κληρωθήκαμε με την Πρωταθλήτρια Ρουμανίας, U-BT Cluz Napoca, ομάδα με έμπειρους παίκτες επιπέδου ευρωλίγκας. Προσπαθήσαμε στην διάρκεια της προετοιμασίας να αντιμετωπίσουμε δυνατές ομάδες σε φιλικούς αγώνες στην Ελλάδα όπου αγωνιστήκαμε με την ΑΕΚ Αθηνών και με τη Κύμη διότι δεν είχαμε επίσημες υποχρεώσεις έως τους προκριματικούς αγώνες του Champions League. Δεν παρουσιαστήκαμε όπως έπρεπε στον 1ο αγώνα στην Λάρνακα δεχόμενοι ήττα με διαφορά και ίσως εκεί έπαιξε τον ρόλο του η αγωνιστική ετοιμότητα του αντιπάλου όπου είχε παίξει αρκετά επίσημα παιχνίδια στο πρωτάθλημα της Ρουμανίας και παρουσιάστηκε σε μεγαλύτερο βαθμό έτοιμος από την ομάδα μας. Στον δεύτερο αγώνα παρουσιαστήκαμε ανταγωνιστικοί και εκεί φάνηκε ότι αδικήσαμε τους εαυτούς μας όσον αφορά την εικόνα των δύο ομάδων. Σίγουρα σε παιχνίδια νοκ αουτ μέσα σε ένα 48ωρο παίζουν πολλά ρόλο αλλά μας αφήνει μία πικρή γεύση γιατί δείξαμε στην συνέχεια στο Fiba Europe Cup που αντιμετωπίσαμε την ίδια ομάδα χάνοντας στις λεπτομέρειες, ότι θα μπορούσαμε να έχουμε καλύτερη τύχη.

Η εμπειρία που αποκτάει η ομάδα στην μόλις δεύτερη της συμμετοχή σε ευρωπαϊκό θεσμό και πρώτη στο Champions League μας δίνει αισιοδοξία και κίνητρα για το μέλλον.

 

8.Δυο συνεχόμενα πρωταθλήματα , μια πολύ καλή πορεία πέρυσι στην Ευρώπη , ποιοι είναι οι φετινοί σας στόχοι;

Προσπαθήσαμε φέτος να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω στην Ευρώπη και ταυτόχρονα έχουμε θέσει ως στόχο την υπεράσπιση του πρωταθλήματος και την κατάκτηση του κυπέλλου που λείπει από την τροπαιοθηκη του συλλόγου. Ύστερα και από την πετυχημένη περσινή πορεία στο Fiba Europe Cup με την πρόκριση μας στο top 16 της διοργάνωσης, θέσαμε επιπλέον στόχο για την φετινή περίοδο το βήμα παραπάνω στην Ευρώπη, συμμετέχοντας στην νεοσύστατη διοργάνωση της  Fiba, το Champions League. Δεν τα καταφέραμε να προκριθούμε στους ομίλους όπου συμμετέχουν και ο ΠΑΟΚ, ο ΑΡΗΣ και η ΑΕΚ αλλά αποκτήσαμε σημαντικές εμπειρίες για την συνέχεια.

Στο Fiba Europe Cup κληρωθήκαμε σε δύσκολο όμιλο με αντιπάλους όπως η U-BT Cluj Πρωταθλήτρια Ρουμανίας, η Gaziantep από την Τουρκία, ομάδες με στόχο την κατάκτηση του τροπαίου, καθώς και την δευτεραθλήτρια Κοσόβου KB Peja. Μέχρι και την τελευταία αγωνιστική διεκδικούσαμε την πρόκριση η οποία ωστόσο δεν πραγματοποιήθηκε και μας αφήνει μια πικρή γεύση δεδομένου ότι ηττηθήκαμε σε αρκετά παιχνίδια στις λεπτομέρειες όπως με την Gaziantep στην παράταση μέσα στη Λάρνακα την πρώτη αγωνιστική ή και την ήττα μας στη Ρουμανία όπου θα μπορούσαμε να φύγουμε με το διπλό και ίσως και την πρόκριση στα τελευταία δευτερόλεπτα του αγώνα χάνοντας 65-63. Η κατάκτηση του νταμπλ είναι μονόδρομος ώστε η χρονιά μας να είναι επιτυχημένη. Η ομάδα έχει ποιότητα που ξεφεύγει από τα κυπριακά δεδομένα και σε αυτό οφείλεται στην διοίκηση του Ανδρέα Λευκαρίτη και της οικογένειας του γενικότερα όπου στηρίζει και βοηθά την ομάδα ώστε να κάνει πρωταθλητισμό. Η αγωνιστική περίοδος ξεκίνησε με την κατάκτηση του Super Cup με αντίπαλό το ΑΠΟΕΛ. Ο πρώτος στόχος επιτεύχθηκε και οι υπόλοιποι είναι προφανείς και δεν είμαι άλλοι από την διατήρηση των κεκτημένων, το πρωτάθλημα, αλλά και η κατάκτηση του κυπέλλου όπου δεν τα καταφέραμε πέρσι.

 

9.Πιστεύεις ότι μπορεί μία ομάδα από την Κύπρο να μιμηθεί το παράδειγμα των Ελληνικών ομάδων και να έχει μια καλή πορεία και ίσως στην κατάκτηση ενός Ευρωπαϊκού τίτλου;

Την Δεκαετία 2000-2010 οι κυπριακές ομάδες έδειξαν ότι μπορούν να αγωνιστούν σε υψηλό επίπεδο αν αναλογιστούμε τις συμμετοχές που είχαν σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα όπως η κατάκτηση του Regional Challenge Cup από την ΑΕΛ ΤΟ 2003, τη συμμετοχή της ίδιας ομάδας στο Fiba Eurocup to 08-09, τις συμμετοχές του ΑΠΟΕΛ (2010) της ΕΘΑ (2012) και του Απόλλωνα (2004) στο Eurochallenge της Fiba κτλ. Μετά από αρκετό διάστημα ξανά οι κυπριακές ομάδες από την περσινή αγωνιστική περίοδο δίνουν το παρόν σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις και αυτό μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει για την ανάπτυξη του αθλήματος στην Κύπρο. Η ομάδα μας η ΑΕΚ με την περσινή πορεία(15-16) μέχρι τους 16 του FIBA EUROPE CUP έδωσε ξανά την δυναμική ώστε να υπάρξει ανάλογη συνέχεια για τις κυπριακές ομάδες. Σε συνέχεια της περσινής μας επιτυχίας συμμετείχαμε φέτος όπως σου ανέφερα και στην νεοσύστατη διοργάνωση της Fiba το Basketball Champions League (16-17).

Περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν αρκετά και νομίζω με την στήριξη της Κυπριακής ομοσπονδίας αλλά και ανθρώπων που αγαπούν το μπάσκετ όπως συμβαίνει με την δική μας ομάδα όλα είναι εφικτά.

 

10.Να επιστρέψουμε λίγο στα της προπονητικής. Η προπονητική στο μπάσκετ, με τη συνεχή εξέλιξη που έχει, ανάγεται σε επιστήμη ή η εμπέδωση του απλού μπάσκετ στις βασικές αρχές του εξακολουθεί να είναι ο δρόμος της επιτυχίας;

Τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία έχει διεισδύσει και στην καλαθοσφαίριση με τους προπονητές να έχουν πλέον στα χέρια τους πολλά εργαλεία στην καλυτέρευση της δουλειάς τους. Προγράμματα βιντεοσκοπήσεων, διαδικτυο, συγχρονες μέθοδοι προπόνησης, εκγύμνασης, επιμορφωτικά σεμινάρια κτλ έχουν οδηγήσει την προπονητική σε θετικά βήματα προς το καλύτερο. Πάντα όμως οι βασικές αρχές εξακολουθούν να είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της επιτυχίας διότι εκεί στηρίζετε η ανάπτυξη κα βελτίωση του καλαθοσφαιριστή. Είναι στοιχεία αλληλένδετα και το ένα συμπληρώνει το άλλο.

 

11.Είναι πιο δύσκολο το έργο ενός προπονητή στις υποδομές ή στην ανδρική ομάδα και μάλιστα μιας ομάδας Α1;

Η δουλειά που κάνει ένας προπονητής στις υποδομές απαιτεί να είσαι παιδαγωγός, δάσκαλος, ψυχολόγος, κοινωνιολόγος, πρότυπο συμπεριφοράς και χαρακτήρα και ταυτόχρονα προπονητής του μπάσκετ επιστημονικά καταρτισμένος και γνώστης του αθλήματος, το οποίο πρέπει να διδάξεις ώστε οι αθλητές να εμπεδώσουν, να βελτιώνονται διαρκώς και να εκτελούν. Οι υποδομές δημιουργούν σωστούς χαρακτήρες και καλούς μπασκετμπολίστες. Ο προπονητής της ανδρικής ομάδας καλείται πέραν από τις γνώσεις του να διαχειριστεί το υλικό ώστε να αποδώσει η ομάδα και να κερδίσει. Όπως αναφέραμε και προηγουμένως έχει να αντιμετωπίσει πιο σύνθετες καταστάσεις , πέραν του προπονητικού κομματιού και αυτό είναι ένα επιπλέον βάρος. Ο πρωταθλητισμός πολλές φορές με την πίεση που ασκεί δημιουργεί δύσκολες συνθήκες που καλείται ο προπονητής να αντέξει ώστε να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Έχω την γνώμη ότι και οι δύο θέσεις έχουν τις δυσκολίες τους και τις απαιτήσεις τους γι αυτό και η δουλειά του προπονητή χαρακτηρίζεται από τις πιο απαιτητικές.

Να ξέρεις ότι ένας προπονητής ειδικά των υποδομών επηρεάζει χαρακτήρες και προσωπικότητες τόσων πολλών ανθρώπων ειδικά νέων και σε αυτό πρέπει να δίνουν μεγάλη προσοχή όλοι οι προπονητές.

Επίσης πρώτος και κύριος βασικός στόχος του προπονητή στις υποδομές είναι να μάθουν τα παιδιά το άθλημα. Σε αντίθεση με τον προπονητή της επαγγελματικής ομάδας που είναι η νίκη. Όπως καταλαβαίνεις υπάρχει διαφορετική προσέγγιση.

 

12.Τι είναι το μπάσκετ για τον Δημήτρη και ποιος είναι ο δικός σου προσωπικός στόχος;

Το μπάσκετ και γενικότερα ο αθλητισμός είναι τρόπος ζωής. Μεγαλωμένος μέσα στα γήπεδα με πατέρα αθλητή (ποδοσφαιριστή του Απόλλωνα Καλαμαριάς-Εθνικού) καταλαβαίνεις ότι η πορεία ήταν προδιαγεγραμμένη. Το σημαντικό στη ζωή μας είναι να είμαστε ευτυχισμένοι με αυτό που κάνουμε και να προσπαθούμε πάντα να γινόμαστε καλύτεροι ώστε να έχει αξία η προσπάθειά μας.

Στόχος μου να ζώ εγώ και οι αθλητές μου σε όποιο επίπεδο κι αν βρίσκομαι τις συγκινήσεις που προσφέρει το μπάσκετ. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση και ευχαρίστηση για ένα προπονητή να βλέπει την δουλειά του να εφαρμόζεται μέσα στις 4 γραμμές του γηπέδου. Την αναγνώριση και τον σεβασμό την κερδίζει ένας προπονητής από τους αθλητές του.

Η συνεργασία που έχουμε με τον coach Λίνο Γαβριήλ από τη περσινή περίοδο είναι εξαιρετική όσο και με τους υπόλοιπους συνεργάτες τον Κωνσταντίνο Δημητρίου και τον Πάνο Σταύρου, και αποδίδει. Όλοι οι συντελεστές τις ομάδας  δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό από τον Γενικό Αρχηγό Χάρη Φαντούση, τον team manager Αλέξη Δημητρίου έως και τον φροντιστή Βασίλη Βασιλείου ώστε η ομάδα να λειτουργεί στα πρότυπα που αρμόζει στην πρωταθλήτρια Κύπρου. Ελπίζω και φέτος να ζήσουμε ανάλογες στιγμές με την περσινή επιτυχημένη πορεία.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην διοίκηση της ΑΕΚ, τον Ανδρέα Λευκαρίτη και τον Βασίλη Σελλά που συνεχίζουν να με εμπιστεύονται καθώς και τον Δάσκαλο μου Μ. Αναστασιάδη με τον οποίο συνεργαζόμαστε 20 χρόνια τόσο στο πανεπιστήμιο όσο και στον ΑΣ Πέρα Αθηνών. Επίσης μεγάλο ευχαριστώ στον coach Κετσελίδη που μου έδωσε την δυνατότητα να εργαστώ σε υψηλό επίπεδο και να βρίσκομαι τώρα στην ΑΕΚ.

WHO IS WHO

Ημ. γέννησης: 12.01.78

Τόπος γέννησης: Αθήνα

Ομάδα: ΑΕΚ Λαρνακας

Προηγούμενες ομάδες: ΑΣ ΠΕΡΑ ΑΘΗΝΩΝ

 

ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ

Αθλητής: Tony White ΑΕΚ 1994, ΑΡΗΣ 1995

Ομάδα: ΑΕΚ Παντού…

Χρώμα: Κιτρινόμαυρο φυσικά

Ταινία: Heat Al Pacino Robert de Niro

Ταξιδιωτικός προορισμός: Σαν την Χαλκιδική δεν έχει!!!

Αριθμός: –

Ηθοποιός: Βέγγος

Ποτό: –

Φαγητό: Αρνί στο φούρνο

Mότο: Παν μέτρον Άριστον….

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ